Pápež Benedikt XVI. končí na Petrovom stolci

11.02.2013 Celý región

Rím (TASR) - Hlava katolíckej cirkvi pápež Benedikt XVI. dnes oznámil, že sa 28. februára dobrovoľne vzdá svojho pontifikátu.
Svoje rozhodnutie zdôvodnil tvrdením, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie svojho úradu.
Pápež (85) podľa vlastných slov v posledných mesiacoch zoslabol natoľko, že by už naďalej nemohol adekvátne vykonávať zverenú službu.
Posledným pápežom, ktorý sa dobrovoľne vzdal úradu, bol v roku 1415 Gregor XII. v snahe vyriešiť spor medzi dvoma uchádzačmi o pápežstvo."Z tohto dôvodu a s vedomím vážnosti tohto kroku, s plnou slobodou vyhlasujem, že sa vzdávam služby rímskeho biskupa, následníka svätého Petra," uvádza sa vo vyhlásení pápežovho vyhlásenia, ktoré zverejnil Vatikán.
K oznámeniu tohto kroku sa pápež podľa vlastných slov odhodlal pre dobro cirkvi po tom, ako "opakovane skúmal svoje svedomie pred Bohom".
Podľa agentúry AP sa Benedikt XVI. stane prvým pápežom po takmer 600 rokoch, ktorý sa vzdá úradu. Jeho rezignácia nadobudne platnosť 28. februára o 20.00 h SEČ.
Joseph Ratzinger podľa agentúry DPA oznámil svoje prekvapivé rozhodnutie počas verejného kardinálskeho konzistória v Ríme v latinskom jazyku. Nového pápeža by malo zvoliť zhromaždenie kardinálov do konca marca. 
 

Vyberte región